Fabriek om luiers te recyclen nog niet open, inzameling gaat door

De gemeente West Maas en Waal gaat voorlopig door met het inzamelen van luiers. In sommige dorpen blijken de afgelopen zomer neergezette luiercontainers regelmatig zo vol te zitten dat er nu nieuwe containers bijkomen.

Dat meldt De Gelderlander. In alle dorpen in de Gelderse gemeente bij Nijmegen worden sinds 1 juli 2019 luiers ingezameld in afwachting van het in werking treden van een luierverwerkingsinstallatie, een fabriek die luiers kan recyclen. Die installatie in Weurt moet het recyclen van babyluiers en incontinentiemateriaal rendabel maken. Hoe snel dat kan gebeuren is nog niet duidelijk; in september bleek al dat de ontwikkelaar op onvoorziene technische problemen was gestuit.

Luiercontainer

Desondanks kunnen ouders in de regio alle soorten gebruikte luiers in speciale containers gooien. Het is de bedoeling dat dit gebeurt in speciaal verkrijgbare luierzakken, die op meerdere plekken af te halen zijn. Nu blijkt dat vaders en moeders massaal gehoor geven aan die oproep. De containers zitten in de meeste dorpen zo vol dat er zo snel mogelijk een tweede of zelfs derde container bij wordt gezet.

Luiers stinken

Een nadeel van de luier opslag is de stank in de buurt van de containers. De gemeente West Maas en Waal heeft grondstoffen- en inzamelingsbedrijf Suez daarom gevraagd een betere sluitklep op de containers te maken.

Recyclen

Het is de bedoeling dat afvalverwerker ARN na de bouw van de fabriek dagelijks 40.000 kilo aan luiers kan recyclen. Omdat bij het testen van de proefinstallatie al meerdere keren problemen aan het licht kwamen is niet bekend wanneer de verwerkingsfabriek daadwerkelijk zal gaan draaien.

Het recyclen van luiers werkt zo


MEER OVER LUIERS

Bekende sporters helpen met plaatsen verschoontafels in herentoiletten

Terugblik: Luierinfo op de Negenmaandenbeurs 2020

Gadget: Tweet bij natte luier!

Facebook