Hoe luiers duurzamer te maken?

Luiers kunnen een flinke belasting voor het mileu zijn. Er wordt door bedrijven nagedacht over oplossingen, maar voorlopig worden luiers nog niet gerecycled. Wat zijn de obstakels en hoe kunnen wegwerpluiers mileuvriendelijker worden? 

Een hele berg met luiers

Milieu Centraal berekende dat er in ons land 610.000 kinderen zijn die gebruikmaken van luiers. Per jaar worden er in Nederland zo'n 1 miljard wegwerpluiers gebruikt en dus ook weggegooid. Dit levert een totale hoeveelheid luierafval van 185.000 ton op. Hiervan is 45.000 ton daadwerkelijk luiermateriaal en de overige 140.000 ton is urine en poep. 

Bovenstaande komt neer op ongeveer 10 kilo afval per inwoner per jaar. Dit is 5 procent van al het restafval gegenereerd door huishoudens. Daarmee is luierafval één van de grootste niet-gerecyclede soorten afval.

Recyclen van luiers is lastig

Gebruikte luiers bestaan uit veel verschillende materialen die moeilijk uit elkaar te halen zijn, namelijk cellulosevezels, plastics, super-absorberende polymeren en de natuurlijke inhoud. Grondstoffenbedrijf Suez en Pampers fabrikant Procter & Gamble (P&G) werken aan een oplossing om dit wel te kunnen scheiden. 

Lees op de website van Duurzaam Bedrijfsleven meer over dit concept. In september 2018 werd bekend dat er echt wordt gewerkt aan de een luier recycle fabriek door afvalverwerker ARN! We zijn benieuwd!


MEER OVER LUIERS

Pampers Pure Protection - de nieuwste luier van Pampers

Hond helpt verschonen

Gadget: Tweet bij natte luier!

Facebook