Hoe maak je van een luier een mondkapje?

Er is door de coronacrisis wereldwijd een grote vraag naar mondkapjes. Wat doe je als je geen mondkapje hebt, maar toch een beschermmiddel zoekt? We leggen uit hoe je een effectief mondkapje zelf maakt van een luier!

Mondkapje zelf maken

Mondkapjes zijn sinds 1 juni 2020 verplicht in het openbaar vervoer, kondigde minister-president Mark Rutte op 6 mei aan. "Mensen moeten dit zelf regelen. Wie geen mondkapjes heeft, kan er zelf een maken", aldus de premier.

Maar hoe je dat? Lang niet iedereen heeft een mondkapje en dus laten mensen hun creatieve geest spreken. Inmiddels is het duidelijk dat je van een luier een prima alternatief mondkapje kunt maken! Een luier is hier natuurlijk niet voor bedoeld, dus het is voor eigen risico. Maar handig en heel makkelijk is het wel!

In onderstaande video leggen we stap voor stap uit hoe je van een luier een mooi en effectief mondkapje maakt:

 

 

 

Luier-mondkapje: stap voor stap 

Je ziet het: een mondkapje maken van een luier is niet moeilijk. Hieronder nog een keer de stappen die je moet volgen:

  • Vouw de randjes van de luier naar buiten en knip met een schaar een groot gat in de luier die je gaat gebruiken. Maak dit zo groot dat je hoofd er makkelijk door past.
  • Let op: schud de luier eerst even uit zodat eventuele losse vulling niet op je hoofd belandt.
  • Trek de luier over je hoofd. Worden je mond en neus goed beschermd? Maak dan de plakstrippen los en plak de luier goed strak vast.

    Mondkapje maken van een luier

Gebruik luiers, geen luierbroekjes

Je kunt in principe een mondkapje maken van alle luiers die plakstrips bevatten. Luierbroekjes zijn hier helaas niet geschikt voor, want die hebben geen plakstrips. De maat luier die je gebruikt hangt vanzelfsprekend af van de grootte van je gezicht, maar we adviseren wat grotere luiers te gebruiken zodat deze niet te krap zit. Maat 6 of maat 7 zijn handig.

Mondkapje effectief tegen corona?

Luiers zijn in principe niet bedoeld om mondkapjes van te maken. Over de effectiviteit van niet-medische mondkapjes zijn de meningen op zijn verdeeld, en dus kunnen we op dit moment nog niet zeggen of een luier-mondkapje echt effectief is. Sommige deskundigen raden het gebruik van katoen luiers aan, maar het is ook gewoon mogelijk met Pampers of andere wegwerpluiers. 

Pampers, Zwitsal of Huggies?

De meeste gebruikte luiers zijn Pampers luiers, maar ook Zwitsal of Huggies zijn geschikt om een mondkapje van te maken. In principe maakt het niet uit met welk merk luiers je zelf een mondkapje maakt. Alle luiers werken in principe het zelfde, ze moeten plas en poep tegen uithouden en niet lekken. Dus dat moet Corona ook vast wel tegen houden!

Goedkope luiers voor een mondkapje

Voor volwassenen raden we grote maten luiers aan. Dus maat 6 of 7 of zelfs 8. Kinderen of volwassenen met een klein hoofd zal maat 4 of 5 geschikter zijn. Op onze pagina met luier aanbiedingen vind je alle acties. 

Wil je nu zelf aan de slag? Check dan de luier aanbiedingen pagina om een goedkoop mondkapje te maken! 


MEER OVER LUIERS

Luiers verschonen in 10 stappen

Alle Pampers merken op een rij

De 5 grappigste baby video's van februari

Facebook