Luier van zeewier en algen: duurzaam en goed voor de huid

Een luier gemaakt van algen en zeewier? Het lijkt een gek idee, maar kan in potentie het recycle-probleem van luiers kleiner maken. Een Duitse ontwerper heeft een prijs gewonnen met haar nieuwste innovatie: de sumo-luimer.

 

Luier.nl Redactie
1 november 2019 15:21

MilieuZindelijkheid

Luiers en milieuvriendelijkheid zijn twee thema's die steeds nadrukkelijker met elkaar verbonden zijn. Er zijn genoeg initiatieven om luiers duurzamer te maken, maar luiers zijn vooralsnog niet milieuvriendelijk. Wegwerpluiers bestaan uit papierpulp, plastic en absorptiekorrels, en ook katoenen luiers zijn niet goed voor het milieu.

Duurzame luier

Dat verandert wellicht met de nieuwste creatie van de Duitse ontwerper Luisa Kahlfeldt. Zij ontwierp een luier die duurzamer is dan alle andere: de sumo-luier. Deze luier is gemaakt van SeaCell, dat is samengesteld uit zeewier- en algenextracten, en eucalyptus. Buitengewoon duurzaam dus, en daarnaast ook nog goed voor de babyhuid! Volgens het internationale designmagazine Dezeen is het materiaal namelijk antibacterieel en rijk aan antioxidanten.

Luier van zeewier en algen: duurzaam en goed voor de huidEen globale weergave van het productieproces van de luier. Foto's: Courtesy The James Dyson Foundation

Algenluier

De sumo-luier dankt zijn naam aan het feit dat hij doet denken aan de outfit van sumoworstelaars en dus moet worden omgeknoopt. De algenluier bestaat grofweg uit drie lagen Seacell: een zachte en absorberende binnenlaag, een absorberende kern die het vocht opneemt en een waterdichte buitenlaag die lekkage moet voorkomen.

Dezeen schrijft dat de grootste uitdaging lag in het creëren van voldoende elasticiteit zonder synthetische stoffen te gebruiken. Dit is uiteindelijk gelukt dankzij het breien van natuurlijke garens. De algenluiers zouden hierdoor tot 20 procent elastisch zijn en bovendien bestand tegen slijtage en herhaaldelijk wassen.

Internationale prijs

Kahlfeldt is met haar milieuvriendelijke luier winnaar geworden van de James Dyson Award, een internationale ontwerpwedstrijd voor jonge designers. Of we de luier binnen afzienbare tijd op de markt zien verschijnen is nog niet duidelijk.

Deel