Luiers verwerkt tot brandstof: start-up wint prestigieuze prijs

Luiers verwerken tot brandstof? Het kan! Een start-up uit Kenia die wegwerpluiers na gebruik verwerkt tot brandstof is vorige week in Amsterdam uitgeroepen tot winnaar van de ClimateLaunchpad 2019, 's werelds grootste wedstrijd voor cleantech start-ups.

 

Luier.nl Redactie
19 november 2019 10:12

Milieu

Luiers recyclen en opnieuw gebruiken is een veelbesproken thema waarover we vaker schrijven, maar het bedrijf Leafy Ke uit Kenia geeft het recyclen van luiers een geheel nieuwe dimensie. De start-up verwerkt luiers tot een gelachtige brandstof die in de sloppenwijken in het Afrikaanse land nu al populair is om op te koken.

Miljoenen luiers

De oprichters van Leafy Ke maken zich zorgen over de schadelijke impact van wegwerpluiers op het milieu. "Elke dag worden er in Kenia twee miljoen luiers weggegooid", aldus Peter Gachanja van Leafy Ke tijdens het evenement van ClimateLaunchpad in Amsterdam. "Als niemand dat gaat oplossen moeten wij het maar doen, is onze insteek."

Die benadering slaat aan bij experts op het gebied van duurzaamheid. Niet alleen een deskundige jury – die onder meer lette op originaliteit en het klimaateffect van genomineerden – riep het luierbedrijf uit Kenia tot winnaar uit, ook de publieksprijs ging naar de start-up.

CO2-uitstoot

"Deze prijs betekent heel veel voor ons", aldus Gachanja. "Ouders kunnen hierdoor beter voor hun gezin zorgen en kinderen hoeven niet meer te slapen in de door vuile kookbrandstof veroorzaakte gevaarlijke rook in hun huis. Bovendien kan de CO2-uitstoot hiermee significant omlaag."

Ambitie

En nu? Aan ambitie geen gebrek bij Leafy Ke. Gachanja zei in Amsterdam te verwachten dat de onderneming binnen vijf jaar 500 mensen in dienst heeft die zich zullen richten op de verwerking van luiers en de afzet van kookbrandstof.

ClimateLaunchpad is 's werelds grootste wedstrijd voor cleantech start-ups en zet zich in voor een geleidelijke overgang naar een CO2-vrije economie.

Meer over luiers en duurzaamheid

Van luiers tot kookbrandstof: start-up wint wedstrijd

Deel