Sensor bij volle luier

Met een sensor in de luier hoef je nooit meer te zelf checken of de luier vol is. Scheelt luiers en tijd waarin je je kindje controleert op een volle luier.

Luier.nl Redactie
23 april 2011 10:01

Gadget

Chip in luier

Zoals alle producten in de hele wereld worden ook luiers nog steeds flink doorontwikkeld. Twee Nederlandse Bedrijfskunde studenten hebben een chip ontwikkeld die in de luier wordt geplaatst. Deze chip houdt bij wanneer een luier 'vol' is. Is de luier vol dan geeft de chip een signaal dat deze verschoond moet worden.

Deze sensorsticker bespaart je geld en tijd: Je wisselt alleen een luier als deze helemaal vol is, je zult dus in praktijk minder luiers verschonen. Maar het bespaart je ook veel tijd. Je hoeft minder vaak te checken of een luier vol is en het zal je minder vaak voorkomen dat een luier gaat lekken omdat deze te vol is. Dat scheelt je dus weer schoonmaak tijd.

Hoe werkt het ?

Als de sensor in de luier ook nog een mailtje of smsje zou kunnen sturen naar de mobiele telefoon dan zou het helemaal geweldig zijn, maar dat kan voorlopig nog echt niet. Want de luiersensor is nog in ontwikkeling.

De sensorsticker is een nieuw product van de technische ondernemers Benno Groosman en Gerard Vaandrager. Beiden studeerden bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voor een studieopdracht ontdekten ze een oud patent van TNO dat incontinentieverband met twee signaaldraden beschrijft.

Eind 2008 richtten Groosman en Vaandrager het bedrijf Salusion op en kochten ze als basistechnologie een ander oud patent van TNO Eindhoven. Dat beschrijft het meten van vocht door een RFID-tag: een microchip die gehecht aan een antenne een signaal geeft.

Beiden hebben de beschreven techniek ontwikkeld tot een praktische toepassing. Daarvoor kochten ze aanvankelijk dozen met incontinentiemateriaal bij de apotheek en experimenteerden daarmee aan de keukentafel. Ze goten er water, limonade en koffie op en zochten naar het verzadigingspunt.

Zo werd Salusion geboren. De naam is een knipoog naar het Latijnse woord voor welzijn, ”salus”, en het Engelse ”solution”, oplossing. Een oplossing voor een welzijnsprobleem dus. En wat bijna vier jaar geleden begon als een experiment wordt eind dit jaar aangeboden op de zorgmarkt: een sensorsticker in een incontinentieverband die een draadloos signaal afgeeft naar een scanner zodra het materiaal verzadigd is.

Bron: www.refdag.nl

Deel