Wasbare luier steeds populairder in Nederland?

Is de wasbare luier aan een opmars bezig in Nederland? Er worden proeven mee gehouden in gemeenten en ook webwinkels die ze verkopen doen steeds betere zaken. Gaan deze luier varianten Pampers en co van de troon stoten?

Luier.nl Redactie
31 januari 2018 17:18

MilieuWasbaar

Opmars wasbare luier?

Is de wasbare luier aan een opmars bezig? Er zijn natuurlijk redenen om wasbare luiers te gebruiken, maar het gemak van een wegwerpluiers (bijvoorbeeld Pampers of Zwitsal) weegt zwaar voor veel ouders. 

Er wordt in ieder geval beweerd dat de billetjes van de baby's blij zijn met een herbruikbare variant, aangezien deze luier de huid niet uitdroogt. Lijkt ons al een goede reden.




Subsidie bij gemeenten

In de gemeente Barneveld wordt subsidie gegeven aan ouders die gebruikmaken van herbruikbare luiers. In Barneveld is de subsidie (eenmaal per kind) 50% van de aankoopkosten tot een maximum van €45,-. In Wageningen en Leiden was eerder ook subsidie, maar is hij uiteindelijk toch weer afgeschaft. De reden hiervoor was dat er de afgelopen jaren erg weinig gebruik van werd gemaakt en de gemeentes het onwaarschijnlijk achtten dat de subsidie doorslaggevend zou zijn bij de keuze voor wasbare luiers.

Zou jij overwegen om over te stappen naar wasbare luiers als er een subsidie voor zou bestaan in jouw gemeente?

Zo werken wasbare luiers

Herbruikbare luiers bestaan uit verschillende onderdelen en er zijn ook verschillende varianten wasbare luiers.

Deze herbruikbare luiers bestaan doorgaans uit twee delen: een katoenen broekje en een inlegvel. Dat inlegvel vangt de meeste ontlasting op en kan ofwel worden doorgespoeld, weggegooid of zelfs gewassen (afhankelijk van het materiaal en de ontlasting).

De katoenen broekjes bewaar je na gebruik in een speciaal wasnet dat in een luieremmer gehangen kan worden. Dat wasnet kan vervolgens in één keer in de wasmachine. Spoel je die was eerst voor, dan kun je zelfs andere was meewassen.

De voordelen van de wasbare luier

- Besparing van zo'n 260 kilo afval per jaar.
- Besparing van geld.
- Eerder zindelijk (kindjes zijn zich meer bewust van het plassen).
- Beter voor de huid (wasbare luiers drogen de huid niet uit).
- Altijd luiers in huis.

De nadelen van een herbruikbare luier

- Eerste investering (tussen de €300 en €600, bij tweedehands kan het voor ongeveer €150).
- Meer was (2 tot 3 volle trommels extra per week).
- Kopen van grotere kleding voor je kindje, omdat de wasbare luier dikker is.

Deel