De geschiedenis van de luier

De geschiedenis van de luier begint al erg vroeg. Hoe heeft de luier zich ontwikkeld tot de luier die we nu kennen? Hier vind je een korte terugblik!

Oudheid

In de oudheid werd al gebruik gemaakt van dierenvellen en bladeren om de ontlasting van baby’s op te vangen. Ook zijn er diverse documenten van onder andere de oude Egyptenaren, de Romeinen en de Azteken gevonden waaruit blijkt dat ook zij gebruik maakten van iets dat op luiers leek. 

Begin van de 20e eeuw

De oorsprong van de luier die wij gebruiken ligt in het begin van de vorige eeuw. Er werd toen gebruik gemaakt van katoenen lappen die bij elkaar werden gehouden met veiligheidsspelden.

Eerste helft van de 20e eeuw

In de eerste helft van de 20e eeuw leerde men steeds meer over bacteriën en de ziektes die deze tot gevolg hadden. Steeds meer mensen gingen de luiers van hun baby’s wassen door ze te koken. Dit was natuurlijk een stuk hygiënischer maar koste veel tijd en energie. Tot ver in de jaren 60 werd op deze manier met luiers omgegaan. 

Parachutestof 

Ondertussen was de nieuwe luier al “uitgevonden”. In het begin van de jaren ’50 maakt een Amerikaanse moeder op haar naaimachine een broekje van parachutestof. Ook verving ze de veiligheidsspelden door drukknopjes. Toen ze dit product op de markt bracht werd het een groot succes.

Dit succes inspireert de vrouw om door te gaan met het ontwikkelen van luiers en ze bedenkt al snel dat een wegwerpluier ideaal zou zijn. Hierdoor zou ze geen luiers meer hoeven te koken en dus veel tijd over houden. Voor deze wegwerpluier wil ze gebruik maken van papier dat vocht absorbeert. Het probleem is dat de papierfabrikanten hier geen toekomst in zien. De ontwikkeling van de luier komt tot stilstand. 

De eerste Pamper

Tien jaar later raakt Procter & Gamble toch geïnteresseerd. Het bedrijf heeft een papierfabriek opgekocht en het papierpulp blijkt door het grote vochtabsorberende vermogen uiterst geschikt als vulling voor plastic wegwerpluiers. Procter & Gamble ontwikkelt in het begin van de jaren ’60 de eerste Pamper, wat een groot succes wordt. 

Tweede helft 20e eeuw

Hierna gaat het snel. Steeds meer bedrijven zien dat er geld verdiend kan worden met wegwerpluiers en de concurrentie neemt toe. Dit bevordert de ontwikkeling van het product. De dikke en zware luiers worden vervangen door lichtere exemplaren, de plakstrook doet zijn intrede en het vochtabsorberende vermogen wordt hoger. Ook wordt, mede door het gebruik van elastische materialen, de vorm van de luiers steeds beter. 

De luier blijft zich ontwikkelen 

De luier die wij nu gebruiken ontwikkelt zich nog steeds. Bedrijven blijven proberen om de luier beter en gebruiksvriendelijker te maken. Voorbeelden hiervan zijn het vervangen van de plakstrip door klittenband, de anti-lekranden tegen doorlekken en het gebruik van een lotion tegen luieruitslag. 

De luier zal zich ook de komende jaren blijven ontwikkelen. Wij verwachten dat hierbij naast gebruiksvriendelijkheid ook veel aandacht zal zijn voor milieuvriendelijkheid
 


Wellicht vind je dit ook interessant

Welke maat luier heb ik nodig?

Luiers hebben verschillende maten. Maar welke maat heeft jouw kindje nodig? Dat hangt af van het gewicht van je kindje, maar ook van het luier merk!

Welke Pampers submerken zijn er?

Pampers heeft verschillende submerken, zoals Baby-Dry, premium Protection en Baby-Dry Pants. Wij hebben ze voor je op een rij gezet!


Facebook

MEER OVER LUIERS

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Wil je elke week op de hoogte worden gehouden van de beste aanbiedingen en acties? Schrijf je dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief!