Luiers en milieuvriendelijkheid

Luiers zijn niet milieuvriendelijk. Gelukkig zijn er initiatieven om luiers milieuvriendelijker te maken.

Wegwerpluiers zijn niet goed voor het milieu

Wegwerpluiers bestaan uit papierpulp, plastic  en absorptiekorrels  en worden. Doordat een baby in zijn leven vele wegwerpluiers nodig heeft worden voor de papierpulp jaarlijks vele bomen gekapt en ook de gebruikte plastics kosten aardig wat olie. Daarnaast gebruik je de wegwerpluiers natuurlijk maar één keer en zijn ze niet goed afbreekbaar.

Ook katoenen luiers zijn niet goed voor het milieu

Er wordt ten onrechte vaak gedacht dat katoenen luiers een stuk beter zijn voor het milieu. Het wassen (en drogen) van deze luiers kost echter veel water en energie. Ook katoenen luiers zijn dus niet goed voor het milieu.

Bestaan er milieuvriendelijke luiers?

Het is moeilijk om te zeggen of er al een echte milieuvriendelijke luier bestaat. De afgelopen jaren zijn er verschillende initiatieven geweest om de luiers milieuvriendelijker te maken.

- Een Mexicaanse luierproducent heeft een luier ontwikkeld die sneller wordt afgebroken op de vuilstortplaats 

- Het bedrijf Knowaste uit Arnhem haalt wegwerpluiers op bij kindercrèches en ziekenhuizen en maakt de verschillende stoffen in de luier weer geschikt voor hergebruik.

- Er zijn gemeenten in Nederland die de luiers gescheiden inzamelen, deze luiers gaan naar Orgaworld waar ze vergist worden. 

De toekomst van de milieuvriendelijke luier

De verwachting is dat luiers in de toekomst steeds milieuvriendelijker worden en dat er betere recycling mogelijkheden komen. Het meest milieuvriendelijk is echter om uw kind zo snel mogelijk zindelijk te maken, zodat hij of zij geen luier meer nodig heeft!

Wellicht vind je dit ook interessant

Varianten van wasbare luiers

Wasbare luiers zijn in tegenstelling tot wegwerpluiers herbruikbaar. Er zijn verschillende varianten: Voorgevormde-, vouw-, strik- en meegroeiluiers.

Welke Pampers submerken zijn er?

Pampers heeft verschillende submerken, zoals Baby-Dry, premium Protection en Baby-Dry Pants. Wij hebben ze voor je op een rij gezet!


Facebook

MEER OVER LUIERS

Pampers maandboxen bij AH

Oplichting door Luierbox

Moeder geschokt: naald in nieuwe luier

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Wil je elke week op de hoogte worden gehouden van de beste aanbiedingen en acties? Schrijf je dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief!