Materialen wasbare luiers

‘Katoenen luiers’ worden vaak als synoniem gebruikt voor wasbare luiers. Tegenwoordig bestaan wasbare luiers en overbroekjes in veel meer materialen, elk met hun voordelen en nadelen.

Hieronder vind je een overzicht met de verschillende materialen die gebruikt worden voor wasbare luiers. 

Als je benieuwd bent naar de verchillende varianten wasbare luiers of de onderdelen waaruit een herbruikbare luier bestaat lees dan die items.

Katoenen luiers

Katoenen luiersKatoenen luiers drogen relatief snel en absorberen relatief goed. Hoe goed ze absorberen, hangt af van de dikte van het katoen. Strikluiers zijn dun, en absorberen dus minder. Een nadeel van katoen is de milieuonvriendelijke teelt, waarbij zeer veel pesticiden en kunstmest gebruikt worden (en soms
ook genetische manipulatie).

Biokatoen wordt geproduceerd zonder pesticiden, kunstmest of ontbladeringsmiddelen en is dus te verkiezen boven katoen. Als je zeker wil zijn dat in de uiteindelijke luier geen pesticiden uit het productieproces meer aan- wezig zijn, zoek dan naar een luier met Oekotex 100 label. Ook voor biokatoen garanderen keurmerken (Oeko-Tex 1000, Eko, Soil Association, KRAV,…) de milieuvriendelijke teelt.

Bamboe luiers

Bamboe luiersBamboe is zacht en soepel. Bamboe absorbeert beter dan katoen, maar daar tegenover staat een trage droogtijd. Bamboe luiers zijn erg geschikt als nachtluier.

Aan bamboe worden anti-bacteriële en anti-schimmeleigenschappen toegeschreven, waardoor het luierinfecties zou tegengaan. Ook bij bamboe is het voor gevoelige kindjes belangrijk dat er geen chemicaliën (uit het viscoseringsproces dat de bamboe tot textiel omvormt) meer in het eindproduct
zitten. Dat kun je nagaan met het Oekotex 100 label.

De teelt van bamboe is milieuvriendelijk, omdat bamboe snel groeit, zonder pesticiden geteeld wordt, weinig water nodig heeft en CO2 absorbeert. Bamboe voelt warm aan in de winter en koel in de zomer.

Hennep

Hennep luierHennep heeft een sterke vezel. Luiers van hennep gaan daarom langer mee. Hennep absorbeert goed, maar droogt traag. Hennep wordt stroever na een tijd. Ook hennep is geschikt als nachtluier.

De teelt van hennep is milieuvriendelijk, omdat hennep snel groeit, zonder pesticiden geteeld wordt, een hoge opbrengst per ha heeft, en een CO2-neutrale teelt is.

Hennep is geschikt voor kindjes met een gevoelige huid. Hennep voelt warm aan in de winter en koel in de zomer.

Fleece luiers

Fleece luierFleece is zacht, ademend en waterafstotend. Fleece droogt snel en houdt de billetjes droog. Dat laatste kan ook als een nadeel gezien worden. De fleece onttrekt – net zoals wegwerpluiers
overigens – vocht uit de huid.

Kindjes met een gevoelige huid reageren niet altijd goed op fleece. Gebruik voor hen zeker geen fleece rechtstreeks in contact met de huid.

Fleece kan wel handig zijn bij kindjes die ’s nachts wakker
worden door een natte luier. Fleece wordt ook gebruikt als binnenlaag in nachtluiers: het vocht gaan snel door de fleece en wordt door de rest van de luier geabsorbeerd. Op die manier hebben de billetjes langer een droog gevoel.

Wollen luiers

Wollen luiersOverbroekjes worden ook soms uit wol gemaakt. Wol is koel in de zomer en warm in de winter. Wollen overbroekjes zijn erg geschikt voor de nacht: ze broeien niet en de lanoline zorgt ervoor dat het vocht in de luier blijft.

Overbroekjes uit wol moeten af en toe met lanoline (= wolvet) lekvrij gemaakt worden. Daardoor vragen ze wat meer werk dan andere overbroekjes. Het extra werk komt neer op dagelijks luchten, eens per 2 à 3 weken wassen met een wolwasmiddel en af en toe laten weken in een badje met lanoline.

Wol is zelfreinigend: de geur van urine zal dank zij het luchten verdwijnen. Dat is niet het geval bij overbroekjes in kunststof.

Synthetische materialen

Synthetische luiersVaak worden natuurlijke materialen gemengd met synthetische materialen zoals polyester, polyamide, polypropyleen, … en dit om een snellere droogtijd te bevorderen, of om de luier sterker en dus duurzamer te maken. Soms spreken luierproducenten van een ‘kern in rayon’. Dat is een synthetisch
materiaal dat de luier meer absorptievermogen geeft en de luier mooier in vorm houdt.

Een voordeel van dergelijke luiers is dat ze heel makkelijk in gebruik zijn: ze zijn niet dik, absorberen goed en drogen snel aan de waslijn. 

Er bestaan ook luiers en inleggers uit microvezel. Deze mag je niet rechtstreeks in contact met de huid brengen. Je kunt ze wel bv. gebruiken als inlegger die je dan in een zakje in de luier steekt

Wellicht vind je dit ook interessant

Varianten van wasbare luiers

Wasbare luiers zijn in tegenstelling tot wegwerpluiers herbruikbaar. Er zijn verschillende varianten: Voorgevormde-, vouw-, strik- en meegroeiluiers.

Onderdelen van de wasbare luier

Waar bestaan wasbare luiers, het ecologische alternatief voor wegwerpluiers eigenlijk uit? De luier, het overbroekje en meer.


Facebook

MEER OVER LUIERS

Pampers luiers vs. Zwitsal luiers

Terugblik: Luierinfo op de Negenmaandenbeurs 2020

Luiertaart maken doe je zo!