Onderdelen van de wasbare luier

Waar bestaan wasbare luiers, het ecologische alternatief voor wegwerpluiers eigenlijk uit? De luier, het overbroekje en meer.

De wasbare luier bestaat in principe uit vier onderdelen:

✓ De luier zelf, die zorgt voor een goede absorptie.
✓ Een inlegger, die zorgt voor extra absorptie.
✓ Een papieren inlegvliesje dat de stoelgang opvangt.
✓ Een overbroekje dat voorkomt dat de kleren nat worden.

Een uitzondering zijn de all-in-ones. Die combineert luier, inlegger en overbroekje in één geheel. 

De luier

Wasbare luiers zijn gemaakt van materialen zoals katoen, biokatoen, bamboe, hennep, fleece, microvezel of combinaties daarvan. Soms zijn er nog andere stoffen in verwerkt zoals rayon, PE, enz. om de droogtijd te verkorten. 

De meeste wasbare luiers zijn voorgevormd. Ze sluiten met klittenband, drukknopen of lintjes. Luiers met klittenband sluiten het handigst, maar moeten regelmatig schoongemaakt (‘ontpluisd’) worden wanneer ze samen met andere was gewassen of gedroogd worden. Om te voorkomen dat de luiers aan elkaar gaan klitten, sluit je best de klittenband (bv. met de opgestikte wastabs) voor ze in de was gaan.

Een voorgevormde luier kan je kopen in verschillende maten. Hoeveel maten je nodig hebt, is van merk tot merk verschillend, maar bepaalt wel mee de kostprijs. De meegroeiluiers worden populairder, ze kunnen door middel van drukknopjes vergroot worden. Dat maakt ze geschikt van kort na de geboorte tot de zindelijkheid. Benieuwd naar de verschillende types wasbare luiers?

Inlegger

Inlegger voor wasbare luierEen inlegger zorgt voor extra absorptie. Als de luier uit een minder absorberende stof gemaakt is (bv. katoen), moet je die altijd met een inlegger combineren. Ook voor ’s nachts is een extra inlegger aan te raden, net als voor de middagdutjes.

Inleggers zijn doorgaans voorgevormd. Maar ook een gewone hydrofiel- of moltondoek kan als inlegger gebruikt worden. Voor kindjes met geïrriteerde billetjes bestaan er zijden inleggers. Als een luier toch lekt, kan dit meestal verholpen worden door een extra inlegger met goed absorberend materiaal te gebruiken.

Papieren inlegger

Papieren inleggers voor wasbare luiersEen papieren inlegvliesje houdt de meeste stoelgang tegen. Dat maakt het makkelijk om in één keer stoelgang en inlegvliesje weg te gooien. De meeste inlegvliesjes zijn composteerbaar en mogen ook door het toilet gespoeld worden.

Indien een kindje alleen geplast heeft, kan het inlegvliesje meegewassen worden met de luier en de inlegger. De meeste inlegvliesjes zijn sterk genoeg om een aantal wasbeurten mee te kunnen.

Overbroekje

Overbroekje voor wasbare luierDe overbroekjes bestaan uit kunststof, wol of een mengeling van katoen en kunststof. De kunststof broekjes hebben als basismateriaal polyester, polyamide, nylon, vinyl, PUL of fleece. Kies steeds een overbroekje in ademende stof, anders kan het gaan broeien in de luier. 

Overbroekjes moeten niet na iedere verschoning gewassen worden. Als ze nat zijn, volstaat het ze even te luchten tot ze weer droog zijn. Meestal is dat al bij de volgende verschoon beurt.

Alleen wanneer ze vuil zijn door stoelgang, of hardnekkig naar urine blijven ruiken, moeten ze meegewassen worden met de luiers.

Overbroekjes bestaan in heel wat varianten: optrekbroekjes, met klittenband, met drukknopjes. In meerdere maten of meegroeiend. Welk model jou het beste ligt, is persoonlijk.

Wellicht vind je dit ook interessant

Zwitsal billendoekjes: voor billen, gezicht en handen

Zwitsal billendoekjes zijn populairder dan de babydoekjes van ieder ander merk. Een aantal submerken is bedoeld om billetjes mee te verzorgen, maar er zijn ook Zwitsal doekjes speciaal voor het gezicht en de handen. We zetten de voordelen van de verschillende Zwitsal billendoekjes op een rij.

Materialen wasbare luiers

‘Katoenen luiers’ worden vaak als synoniem gebruikt voor wasbare luiers. Tegenwoordig bestaan wasbare luiers en overbroekjes in veel meer materialen, elk met hun voordelen en nadelen.


Facebook

MEER OVER LUIERS

Luiertaart maken doe je zo!

Hoe luiers duurzamer te maken?

Luiers en milieuvriendelijkheid