Varianten van wasbare luiers

Wasbare luiers zijn in tegenstelling tot wegwerpluiers herbruikbaar. Er zijn verschillende varianten: Voorgevormde-, vouw-, strik- en meegroeiluiers.

De wasbare/herbruikbare luier is de laatste jaren flink geëvolueerd. Er bestaan tegenwoordig veel varianten: de voorgevormde luier,de vouwluier, de strikluier, de all-in-one luier en de doeken. Lees ook het artikel over de keuze tussen katoenen luiers of wegwerpluiers.

Voorgevormde luiers

Voorgevormde luierDe meeste wasbare luiers zijn voorgevormd. Ze hebben, de naam zegt het al, een vorm die goed aansluit bij de grootte van het kind. Ze zijn hierdoor erg gebruiksvriendelijk.

Deze luiers zijn verstelbaar in de breedte (en soms ook in de hoogte) en hebben een elastiek aan de beentjes die lekkage van de luier naar het overbroekje voorkomt. Sommige voorgevormde luiers koop je in maten, andere groeien mee vanaf de geboorte tot de zindelijkheid (de zogenaamde meegroeiluiers). Voorgevormde luiers sluit je met klittenband, drukknopen of strikjes.

Vouwluiers

VouwluierVouwluiers zijn eenvoudige rechthoekige doeken die uit verschillende lagen katoen bestaan en daardoor goed absorberen. Ze worden los (maar gevouwen) in een goed passend overbroekje gelegd. 

Bij vouwluiers is het heel belangrijk dat het overbroekje goed aansluit op de vouwluier zelf, aangezien de luier zelf niet over een elastiek beschikt die stoelgang kan tegenhouden. Bij deze luiers zal er dus vaker stoelgang aan het overbroekje zitten, waardoor je de overbroekjes vaker zult moeten wassen.

Strikluiers

StrikluierStrikluiers zijn dunne, langwerpige luiers van gebreid (bio) katoen met twee lintjes waarmee je de luier dicht kunt strikken. Dit is de ultieme meegroeiluier: De strikluier past vanaf de geboorte tot wanneer het kind zindelijk is. Ook past de strikluier perfect bij het figuur van je kind.

Doordat de stof zo dun is, kunnen ze gemakkelijk gevouwen worden, zo kan je ze optimaal laten aansluiten. De strikluier vergt wel wat extra handigheid om te sluiten en wordt daarom soms niet toegelaten in de opvang. Deze luiers gebruik je altijd in combinatie met een inlegger, behalve bij een pasgeborene. Doordat de strikluier uit dun (bio)katoen gemaakt is, kan hij snel drogen en opnieuw gebruikt worden. 

TIP: strik de lintjes dicht voor ze in de wasmachine gaan, of stop de luiers in een wasnetje zodat ze minder kans hebben in elkaar te knopen

All-in-one luiers

All-in-one luierAll-in-one luiers zijn wat hun naam laat vermoeden: deze luier combineert luier, inlegger en overbroekje in een geheel. Je hoeft dus enkel nog een papieren inlegvliesje toe te voegen. 

Een all-in-one luier is net zo makkelijk aan te doen als een wegwerpluier, en wordt vaak gebruikt voor in de opvang, bij (schoon)ouders, of wanneer een babysit op je kindje past. All-in-one luier hebben helaas ook enkele minpunten: All-in-one luiers met een ingebouwde inlegger hebben een langere droogtijd.

Deze luiers gaan minder lang mee omdat het overbroekje telkens meegewassen wordt. Dat is trouwens ook minder ecologisch: je wast iets wat je in principe niet hoeft te wassen. All-in-one luiers hebben meestal maar één elastiek aan de beentjes, waardoor ze meer kans geven op lekkage in vergelijking met een combinatie luier + overbroekje. 

Doordat de luier en het overbroekje zo dicht op elkaar aansluiten, heb je meer kans op druklekkage, waardoor vocht door het overbroekje geperst wordt.

Doeken

Hydrofiel luiers doekenFlanellen doeken of hydrofiele luiers worden nu nog maar zelden gebruikt als luier. Ze absorberen weinig, vragen extra handigheid om te vouwen en moeten met klassieke veiligheidsspelden of tape gesloten worden.

Anderzijds zijn ze een aantrekkelijk alternatief omwille van de lage kostprijs. Deze luiers moet je wel vaker verversen en uiteraard zijn ze weinig geschikt als nachtluier. Doeken kunnen wel als extra inlegger gebruikt worden in andere luiers.

Meegroeiluiers of verschillende maten

Een andere variant op de gewone luier is de meegroeiluier. Meegroeiluiers bestaan maar in één maat en groeien met je kindje mee van geboorte tot potje. Strikluiers en vouwluiers zijn meegroeiluiers, maar ook voorgevormde luiers en zelfs all-in-ones bestaan in meegroeivarianten. 

Ze zijn niet alleen verstelbaar in de breedte, maar ook in de hoogte. Meestal gebeurt dit met drukknoopjes. Op die manier overbruggen ze maat S en L. Ook overbroekjes bestaan in meegroeivarianten. Meegroeiluiers in hun kleinste vorm zijn nogal dik, maar veel ouders kiezen hier toch voor om de aankoop van een tweede maat uit te sparen. Meestal is in de kleinste stand geen inlegger nodig, waardoor de luier minder dik is.

Zie je al dat wassen toch niet zo zitten en geef je toch de voorkeur aan wegwerpluiers? Houd dan de aanbiedingen in de gaten!

Wellicht vind je dit ook interessant

Welke Pampers submerken zijn er?

Pampers heeft verschillende submerken, zoals Baby-Dry, premium Protection en Baby-Dry Pants. Wij hebben ze voor je op een rij gezet!

Luiers verschonen in 10 stappen

Een pasgeboren baby gebruikt ongeveer 8 luiers per dag en moet dus ook 8 keer per dag verschoond worden. Hier vind je een 10-stappenplan voor het verschonen van een luier. 


Facebook

MEER OVER LUIERS

Agent organiseert luier drive-in na arrestatie luierdief

Pampers aanbieding bij Wehkamp: tot 50% korting!

Luierbank deelt miljoen luiers uit aan ouders in geldnood