Voor- en nadelen wasbare luiers

De wegwerpluier en de wasbare luier, beiden hebben ze voor- en nadelen voor het milieu, het gebruik, het gemak en ook voor de babybilletjes.

Financiële Investering

Wasbare luiers hoef je maar één keer in huis te halen. Daarna hoef je niet meer naar de winkel. Je wast je luiers thuis schoon en gebruikt ze opnieuw. Het nadeel daarvan is natuurlijk een grotere startinvestering. Wegwerpluiers betaal je telkens je ze koopt, zo valt het minder op hoe groot de investering is. Bekijk ook dit item over de verschillen in kosten tussen de luiertypes.

Je kan de startinvestering voor de aankoop van wasbare luiers spreiden door slechts maat per maat aan te kopen. Deze begininvestering is de moeite waard, want na anderhalf jaar heb je je investering al terug. En bij een tweede kindje wordt het financieel voordeel natuurlijk groter.

Tijdsinvestering

Wasbare luiers aan de waslijnWasbare luiers vragen 1 uur extra tijd per week voor het wassen, drogen en plooien van de luiers. Anders gezegd: twee extra wasmachines laten draaien per week. Doorgaans wordt ook gerekend op 1 keer extra verversen per dag. Dat is echter niet nodig bij sterk absorberende materialen zoals bamboe, badstof of bij gebruik van goede inleggers.

Sommigen denken dat het aandoen van een wasbare luier meer tijd vergt, gezien hij uit verschillende lagen bestaat. In het begin is het even oefenen, maar je zult merken dat je daar al gauw een grote behendigheid in zult ontwikkelen. Zelfs bij strikluiers gaat het om maar enkele seconden extra.

Voor- en nadelen

Voordelen van wasbare luiers:

  • Beter voor het milieu
  • Goed voor de huid van de baby
  • Goedkoper dan wegwerpluiers
  • Keuze uit verschillende materialen
  • Kindje wordt sneller zindelijk


Nadelen van wasbare luiers:

  • Hoge startinvestering
  • Extra tijdsinvestering
  • Organisatie van de was

Wellicht vind je dit ook interessant

De geschiedenis van de luier

De geschiedenis van de luier gaat terug tot de klassieke oudheid. Hoe heeft de luier zich ontwikkeld tot het product zowel we het we nu kennen? We gaan terug in de tijd.

Luiers en milieuvriendelijkheid

Luiers zijn niet milieuvriendelijk. Gelukkig zijn er initiatieven om luiers milieuvriendelijker te maken. 


Facebook

MEER OVER LUIERS

Pampers maandboxen bij AH

Luiers redden chauffeur

Pampers maat 7 geïntroduceerd

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Wil je elke week op de hoogte worden gehouden van de beste aanbiedingen en acties? Schrijf je dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief!