Wasbare luier: milieuvriendelijk

Tips om milieuvriendelijk je wasbare luiers te wassen. Wat kun je doen om het milieu extra te sparen als je herbruikbare luiers gebruikt voor je kindjes.

Je gebruikt wasbare luiers, lees een aantal tips om milieuvriendelijk te wassen en drogen.

Milieuvriendelijk wassen

WasmachineWas op een zo laag mogelijke temperatuur. Dat bespaart water en energie. De luier zelf zal uiteindelijk ook langer meegaan. Wasbare luiers zijn op 60°C hygiënisch schoon. Je kunt gerust andere 60°C-was bij de luiers voegen (bijvoorbeeld ondergoed, lakens, doeken, …). Enkel bij bacteriële infecties, zoals rotavirus, is het aangeraden om de luier op 90° C te wassen.

Voorweken van de luiers in een emmer koud water zorgt ervoor dat vlekken er gemakkelijk uitgaan, maar is niet noodzakelijk. Je kunt de luiers ook droog bewaren. 

Het gebruik van een papieren inlegger maakt het wassen stukken makkelijker. De luiers zijn daardoor minder vuil. Je kunt vliesinleggers waar geen stoelgang in zit een paar keer mee wassen met de luiers.

Gebruik geen wasverzachter voor de luierwas. Ook consultatiebureaus raden dit af, omdat het kan leiden tot huidirritaties bij baby’s. Stof neemt ook minder snel water op als je wasverzachter gebruikt. Heb je hard water, dan kan je een scheutje azijn toevoegen in het vakje van je wasmachine dat voorzien is voor wasverzachter. Azijn is immers een prima wasverzachter.

Gebruik geen bleekmiddelen. De luiers gaan daardoor minder goed absorberen. Vlekken kun je uit de luiers verwijderen met ossegalzeep, of door ze te drogen in de zon. Ook met natriumbicarbonaat kan je vlekken laten verdwijnen. 

Vóór gebruik moet je de luiers minstens drie keer voorwassen op 30° C om ze beter te laten absorberen. Naarmate ze vaker gewassen zijn, gaan ze beter absorberen. Je kan de luiers ook 24 uur of langer laten weken in een emmer water. Was met volle trommel. Je kunt gerust andere was toevoegen aan de luiers!

Kies voor een wasmiddel dat snel en volledig biologisch afbreekbaar is en gebruik de juiste dosering. Zeepresten die in de luier blijven zitten kunnen de gevoelige babyhuid irriteren. Bovendien kunnen zeepresten op de overbroekjes tot lekken leiden. Gebruik een water- en energiezuinige wasmachine. Heb je geen energiezuinige wasmachine, overweeg dan de aankoop ervan. Met het geld dat je uitspaart door wasbare luiers te gebruiken, kun je een nieuwe energiezuinige machine (A+) kopen!

Milieuvriendelijk drogen

Luiers aan de waslijnGebruik geen droogkast. Droogkasten verslinden elektriciteit. Als je altijd een droogkast gebruikt, doe je een groot deel van de positieve milieueffecten van wasbare luiers opnieuw teniet.

Droog je luiers aan de waslijn of op een droogrek. Schijnt de zon, hang de luiers dan buiten. De zon bleekt ze en eventuele vlekken verbleken door de felle zonnestralen.

Als je toch een droogkast gebruikt, centrifugeer dan vooraf goed het wasgoed bij een zo hoog mogelijk toerental. Centrifugeren zelf kost minder energie en bespaart aanzienlijk op het energieverbruik van de droger.

Nog een goede reden om geen droogkast te gebruiken: in een droogkast verslijten je luiers veel sneller en bovendien verliezen ze hierdoor een deel van hun absorptievermogen.


Wellicht vind je dit ook interessant

Huggies verkoopt weer luiers!

Huggies heeft sinds september 2017 weer luiers op de Nederlandse markt. De jaren daarvoor waren alleen Little Swimmers en DryNites van Huggies te koop. Het merk heeft per september 2017 dus ook weer babyluiers te koop.

Luiers en milieuvriendelijkheid

Luiers zijn niet milieuvriendelijk. Gelukkig zijn er initiatieven om luiers milieuvriendelijker te maken. 


Facebook

MEER OVER LUIERS

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Wil je elke week op de hoogte worden gehouden van de beste aanbiedingen en acties? Schrijf je dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief!