Welke maat luier heb ik nodig?

Het is belangrijk om de juiste maat luier te kiezen voor je kind zodat de luier goed werkt. Een te grote luier sluit niet goed aan waardoor de luier gaat lekken. Een te kleine luier gaat knellen en zorgt voor huidirritaties en onprettig gevoel bij je kindje. Daarnaast is een te kleine luier snel vol. Maar hoe kies je dan de juiste maat?

De maat van luiers is gekoppeld aan het gewicht van het kind. Hoe zwaarder je kind is, hoe groter de luier is die je nodig hebt. Als je kind groeit, dan neemt ook de hoeveelheid ontlasting toe. De prijs per luier van grotere maten luiers is gemiddeld hoger dan van kleinere maten.

De maat wordt aangegeven op de verpakking met een nummer en een naam. Maat 2 is mini, maat 3 is midi, maat 4 is maxi enzovoort. Het lastige is dat maten van verschillende merken verschillen. Bijvoorbeeld, een maat 3 luier van de Kruidvat is geschikt voor kinderen tussen 4 en 9 kilo en maat 3 van Pampers Baby-Dry wordt aanbevolen voor kinderen tussen 5 en 9 kilo. Maar voor luierbroekjes geldt weer dat maat 3 gebruikt wordt voor kinderen tussen 6 en 11 kilo. Verwarrend dus…

In grote lijnen kun je deze tabel gebruiken:

Maatnaam

Maatnummer

Gewicht

Prematuur

0

minder dan 2,5 kilo

Newborn

1

2 tot 5 kilo

Mini

2

3 tot 6 kilo

Midi

3

4 tot 9 kilo

Maxi

4

7 tot 18 kilo

Maxiplus

4 plus

9 tot 20 kilo

Junior

5

11 tot 25 kilo

Junior plus

5 plus

13 tot 27 kilo

Extra large

6

15 tot 30 kilo

Extra large plus

6 plus

18 tot 28 kilo

Pampers Baby-Dry

7

Vanaf 15 kilo

Luiermaten die op de markt aangeboden worden kunnen soms veranderen. Zo heeft Pampers begin dit jaar maat 7 geïntroduceerd wat invloed heeft gehad op de overige maten van Pampers. Ons advies is dus: check altijd op de verpakking of de maat van de gekozen luier aansluit bij het gewicht van je kind!

Op Luierinfo.nl kun je gericht zoeken naar luieraanbiedingen afhankelijk van het gewicht van je kind. Vul het gewicht van je kind in en je krijgt een lijst te zien met alle geschikte maten die op dit moment in de aanbieding zijn!

Wellicht vind je dit ook interessant

Babydoekjes: voor billen, gezicht en handen

Babydoekjes zijn er in verschillende soorten en maten. Veel doekjes zijn bedoeld om babybilletjes mee te verzorgen, maar er zijn ook doekjes speciaal voor het gezicht en de handen. We zetten de opties voor je op een rij.

Huggies verkoopt weer luiers!

Huggies heeft sinds september 2017 weer luiers op de Nederlandse markt. De jaren daarvoor waren alleen Little Swimmers en DryNites van Huggies te koop. Het merk heeft per september 2017 dus ook weer babyluiers te koop.


Facebook

MEER OVER LUIERS

Zwitsal luiers: beste introductie in het segment

EOS: "Drie luiers per dag!"

Luiers redden chauffeur

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Wil je elke week op de hoogte worden gehouden van de beste aanbiedingen en acties? Schrijf je dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief!