Welke maat luier heb ik nodig?

Het is heel belangrijk dat je kindje de juiste maat luier draagt. Niet te groot, niet te klein. Lees nu hoe jij de perfecte maat vindt!

De luiermaat hangt af van het gewicht

De maat van luiers is gekoppeld aan het gewicht van het kind. Hoe zwaarder je kind is, hoe groter de luier is die je nodig hebt. Als je kind groeit, dan neemt ook de hoeveelheid ontlasting toe. De prijs per luier van grotere maten luiers is gemiddeld hoger dan van kleinere maten.

Maten op de verpakking

De maat wordt aangegeven op de verpakking met een nummer en een naam. Maat 2 is mini, maat 3 is midi, maat 4 is maxi enzovoort. Het lastige is dat maten van verschillende merken verschillen.

Bijvoorbeeld: een maat 3 luier van de Kruidvat is geschikt voor kinderen tussen 4 en 9 kilo en maat 3 van Pampers Baby-Dry wordt aanbevolen voor kinderen tussen 5 en 9 kilo. Maar voor luierbroekjes geldt weer dat maat 3 gebruikt wordt voor kinderen tussen 6 en 11 kilo. Verwarrend dus…

In grote lijnen kun je de onderstaande tabel gebruiken

 

Maatnaam

Maatnummer

Gewicht

Prematuur

0

minder dan 2,5 kilo

Newborn

1

2 tot 5 kilo

Mini

2

3 tot 6 kilo

Midi

3

4 tot 9 kilo

Maxi

4

7 tot 18 kilo

Maxiplus

4+

9 tot 20 kilo

Junior

5

11 tot 25 kilo

Junior plus

5+

13 tot 27 kilo

Extra large

6

15 tot 30 kilo

Extra large plus

6+

18 tot 28 kilo

Pampers Baby-Dry

7

Vanaf 15 kilo

 

Niet te klein, niet te groot

Het is belangrijk om de juiste maat luier te kiezen voor je kind zodat de luier goed werkt. Een te grote luier sluit niet goed aan waardoor de luier gaat lekken. Een te kleine luier gaat knellen en zorgt voor huidirritaties en onprettig gevoel bij je kindje. Daarnaast is een te kleine luier snel vol.

Luiermaten kunnen worden veranderd

 

Luiermaten die op de markt aangeboden worden kunnen soms veranderen. Zo heeft Pampers in 2018 maat 7 geïntroduceerd wat invloed heeft gehad op de overige maten van Pampers. Ons advies is dus: check altijd op de verpakking of de maat van de gekozen luier aansluit bij het gewicht van je kind!

Wil je gericht zoeken naar luieraanbiedingen afhankelijk van het gewicht van je kind? Vul dan het gewicht van je kind in en je krijgt een lijst te zien met alle geschikte maten die op dit moment in de aanbieding zijn!

 

Wellicht vind je dit ook interessant

Alle Pampers merken op een rij

Pampers bestaat al sinds 1965. Sinds die tijd zijn er een hoop veranderingen plaatsgevonden in het assortiment! In dit artikel zetten we de verschillende Pampers luiers op een rijtje die op dit moment beschikbaar zijn op de Nederlandse markt zijn.

Kosten: wegwerp vs. wasbare luiers

Er zijn verschillende soorten luiers. Luiers die je opnieuw kunt gebruiken door ze te wassen en de wegwerpluier. Welke is het handigst en welke luier is het goedkoopst?


Facebook

MEER OVER LUIERS

Hoeveel luiers per dag heb je nodig voor je baby?

Zindelijk worden: hoe maak ik mijn kind snel zindelijk?

Wanneer verschonen?