Welke maat luier heb ik nodig?

Het is belangrijk om de juiste maat luier te kiezen voor je kind zodat de luier goed werkt. Een te grote luier sluit niet goed aan waardoor de luier gaat lekken. Een te kleine luier gaat knellen en zorgt voor huidirritaties en onprettig gevoel bij je kindje. Daarnaast is een te kleine luier snel vol. Maar hoe kies je dan de juiste maat?

De maat van luiers is gekoppeld aan het gewicht van het kind. Hoe zwaarder je kind is, hoe groter de luier is die je nodig hebt. Als je kind groeit, dan neemt ook de hoeveelheid ontlasting toe. De prijs per luier van grotere maten luiers is gemiddeld hoger dan van kleinere maten.

De maat wordt aangegeven op de verpakking met een nummer en een naam. Maat 2 is mini, maat 3 is midi, maat 4 is maxi enzovoort. Het lastige is dat maten van verschillende merken verschillen. Bijvoorbeeld, een maat 3 luier van de Kruidvat is geschikt voor kinderen tussen 4 en 9 kilo en maat 3 van Pampers Baby-Dry wordt aanbevolen voor kinderen tussen 5 en 9 kilo. Maar voor luierbroekjes geldt weer dat maat 3 gebruikt wordt voor kinderen tussen 6 en 11 kilo. Verwarrend dus…

In grote lijnen kun je deze tabel gebruiken:

Maatnaam

Maatnummer

Gewicht

Prematuur

0

minder dan 2,5 kilo

Newborn

1

2 tot 5 kilo

Mini

2

3 tot 6 kilo

Midi

3

4 tot 9 kilo

Maxi

4

7 tot 18 kilo

Maxiplus

4 plus

9 tot 20 kilo

Junior

5

11 tot 25 kilo

Junior plus

5 plus

13 tot 27 kilo

Extra large

6

15 tot 30 kilo

Extra large plus

6 plus

18 tot 28 kilo

Pampers Baby-Dry

7

Vanaf 15 kilo

Luiermaten die op de markt aangeboden worden kunnen soms veranderen. Zo heeft Pampers begin dit jaar maat 7 geïntroduceerd wat invloed heeft gehad op de overige maten van Pampers. Ons advies is dus: check altijd op de verpakking of de maat van de gekozen luier aansluit bij het gewicht van je kind!

Op Luierinfo.nl kun je gericht zoeken naar luieraanbiedingen afhankelijk van het gewicht van je kind. Vul het gewicht van je kind in en je krijgt een lijst te zien met alle geschikte maten die op dit moment in de aanbieding zijn!

Wellicht vind je dit ook interessant

Zó bespaar je meer dan 500 euro op luiers!

Luiers zijn duur en dus een grote kostenpost voor jonge ouders. Door hier gebruik van te maken kun je meer dan 500 euro besparen, en als je goed oplet zelfs nog veel meer! Hieronder vind je een rekenvoorbeeld.

Onderdelen van de wasbare luier

Waar bestaan wasbare luiers, het ecologische alternatief voor wegwerpluiers eigenlijk uit? De luier, het overbroekje en meer.


Facebook

MEER OVER LUIERS

Nieuwe Thongies luiers tegen luieruitslag

Pampers laat boom planten bij aankoop luiers

Hydrofiele luiers