Zit er een houdbaarheidsdatum op luiers?

Heb jij je wel eens afgevraagd of luiers een houdbaarheidsdatum hebben? Veel ouders weten niet zeker of oude luiers nog effectief zijn en dus zoeken we uit of je jaren geleden gekochte luiers nog steeds kunt gebruiken.

Het overkomt je vast wel eens: bij het opruimen stuit je op een oude verpakking met luiers waarvan je niet wist dat je ze nog had. Handig, of toch niet? Als je goed zoekt vind je op de verpakking waarschijnlijk een houdbaarheidsdatum die al lang verstreken is. Rest de vraag: zijn deze luiers nog bruikbaar of echt ‘over datum’?

Luiers over datum

Om met de deur in huis te vallen: je kunt luiers tot in lengte van dagen blijven gebruiken, ze ‘verlopen’ niet. Ouderdom kan echter wel invloed hebben op enkele belangrijk eigenschappen, bijvoorbeeld het absorptievermogen. Daarom adviseren de meeste luier fabrikanten — waaronder Pampers — om ze binnen twee jaar na aanschaf te gebruiken. 

Luiers over datum

Absorptie en pasmaat

Dat zit zo: na verloop van tijd kan het absorptiemateriaal in luiers afbreken. Dit gaat heel langzaam, maar kan er uiteindelijk toe leiden dat de luiers iets minder goed vocht vasthouden en dus wat meer kunnen gaan doorlekken. De effectiviteit van een luier gaat er naarmate deze ouder is dus zeker niet op vooruit.

Hetzelfde geldt voor de elasticiteit, die minder kan worden als luiers een paar jaar in de verpakking zitten. Dit heeft vanzelfsprekend grote invloed op de pasmaat en daarmee het comfort van de desbetreffende luier. Hoe groot die invloed is, is afhankelijk van het merk en type luier.

Verkleuring

Ook het klittenband kan na een paar jaar minder worden. En staar je vooral niet blind op de kleur; luiers verkleuren na verloop van tijd een beetje en krijgen een lichtgele tint vanwege langdurige blootstelling aan licht en lucht. 

Luiers bewaren

Je kunt bovenstaande processen vertragen door luiers op de goede manier te bewaren. Hoe? Pampers adviseert wegwerpluiers te bewaren in ruimte met een maximale temperatuur van 30 graden Celsius. Als het warmer is kan het plakband worden aangetast.

Zitten je luiers niet meer in plastic? Stop ze dan in een doos zodat ze niet worden blootgesteld aan licht en lucht. 

Conclusie? Heb je nog oude, ongebruikte luiers in huis die je eigenlijk wel weg wilt geven? Voel je niet schuldig en maak een ander er blij mee!

Wellicht vind je dit ook interessant

Luieruitslag, informatie en tips

Wat is luieruitslag is en hoe wordt het veroorzaakt? Hier vind je tips en tricks om luieruitslag te voorkomen en te genezen.

Daarom kies je voor luierbroekjes!

Luierbroekjes hebben veel voordelen voor jou en je kindje! Op Luierinfo.nl hebben we ze op een rij gezet!


Facebook

MEER OVER LUIERS

Bespaar meer dan 500 euro!

Zwanger: De financiële keuzes

Gratis bezorging én terugsturen van Pampers