Zwemluiers - info en merken

Zwemluiers gebruik je als je met je kindje gaat zwemmen. Waarom gebruik je zwemluiers, welke merken zijn er, wat zijn de verschillen en waar zijn ze te koop?

Waarom gebruik je zwemluiers?

Als je kindje gaat zwemmen kun je geen gebruik maken van een normale luier. Deze zijn er namelijk voor gemaakt om vocht op te nemen. In een zwembad zullen deze luiers zich dus helemaal volzuigen. Dit is natuurlijk niet fijn voor je kindje; het zorgt voor een erg zware luier en dat is onhandig bij het spelen in het water. Het dragen van een normale luier kan bovendien gevaarlijk zijn: een zware, volgezogen luier kan je kindje onder water trekken.

Luiers tijdens het zwemmen

De makkelijkst oplossing is om je kindje helemaal geen luier om te doen en naakt te laten zwemmen. Dit is echter niet erg hygiënisch, want je loopt het risico dat je kindje in het zwembad poept of plast. Gelukkig is er ook nog een andere oplossing: de zwemluier!

Zwemluiers nemen geen of tenminste weinig urine op, maar de elastische antilekrandjes bij de benen en het middel houden wel ontlasting tegen zodat dit niet in het zwembad komt.

Doordat zwemluiers geen urine opnemen kun je de zwemluier het beste pas om doen in het zwembad en dus niet alvast thuis aantrekken. Na het zwemmen vervang je de zwemluier weer door een gewone luier.

Wasbare of wegwerp zwemluiers?

Voor je zwemluiers gaat kopen moet je beslissen of je wasbare of wegwerp zwemluiers koopt.

Wasbare zwemluiers zijn beter voor het milieu doordat je ze vaker kan gebruiken en zijn bij veelvuldig gebruik goedkoper. De nadelen zijn dat je ze moet wassen en dat je het risico loopt dat je kindje er snel uitgroeit. 

Wegwerp zwemluiers gooi je na gebruik direct weg en zijn dus makkelijker in gebruik. Ook kun je op elk moment de maat kopen die je kindje op dat moment nodig heeft. Het nadeel is dat wegwerp zwemluiers slechter zijn voor het milieu.

Welke merken zwemluiers zijn er?

Op de merken-pagina van Luierinfo.nl vind je zwemluiers van verschillende merken. De bekendste merken zijn regelmatig in de aanbieding. Hieronder bespreken we kort de belangrijkste eigenschappen van de zwemluiers (voor meer informatie kun je kijken op onze merken-pagina).

Huggies Little Swimmers

Een veelgebruikte zwemluier is de zwemluier van Huggies, de Huggies Little Swimmers. Dit wegwerp-zwembroekje heeft plakstrips zoals de normale luiers en de randjes zijn van elastiek zodat lekken wordt voorkomen. Als bonus zitten er op de zwemluiers een print van Disney zodat je kindje de zwemluier met plezier aandoet! Huggies Little Swimmers is in de meeste supermarkten en drogisterijen te krijgen en je kunt de zwemluier uiteraard ook online bestellen.

Pampers Splashers

Pampers Splashers zijn de bekendste wegwerpbare zwemluiers met een leuk printje die ontworpen zijn voor waterpret bij het zwembad, strand, waterpark en andere waterpret. Ze hebben dubbele beschermrandjes en sluiten goed aan rond de beentjes van je kindje om lekken te voorkomen. De zijkanten zijn gemakkelijk los te scheuren zodat je de luier snel en eenvoudig uit kan trekken. Pampers Splashers zijn in een groot aantal winkels te koop en ook online te bestellen.

Pampers Splashers zwemluiers

ImseVimse Zwemluiers

Een bekende wasbare variant is de zwemluier van ImseVimse. De ImseVimse Zwemluier is er in de variant Green Dino en Pink Flamingo. De zwemluier is gemaakt van een zachte ademende stof die snel droogt. De comfortabele pasvorm zit heel prettig en sluit goed aan de beentjes, waardoor je lekkage voorkomt. Het ideale aan deze zwemluier is, dat deze voorzien is van handige druknopjes? waarmee je de luier makkelijk aan en uit kan trekken. ImseVimse zwemluiers zijn online te koop in de maten S tot en met XXL. 

Etos Zwemluiers

Ook Etos heeft zwemluiers. De 'Woezel & Pip' zwemluiers zijn van dezelfde kwliteit als de gewone Woezel & Pip luiers van Etos. Het enige verschil: ze hebben een speciale buitenlaag die de ontlastig tegenhoudt en ervoor zorgt dat de luier zich niet volzuigt met water. Etos Zwemluiers zijn verkrijgbaar in twee maten: M en L.

Kruidvat Zwembroekjes

Tot slot zijn er de Kruidvat Zwembroekjes, comfortabele en elastische luierbroekjes die kindjes veel bewegingsvrijheid geven tijdens het zwemmen en spelen. De wegwerp zwembroekjes kenmerken zich onder meer door handige zijkanten die je bij het verschonen kunt openscheuren. Ze zijn bij Kruidvat te koop in de maten 2-3, 3-4 en 4-5. 

Wellicht vind je dit ook interessant

Zit er een houdbaarheidsdatum op luiers?

Heb jij je wel eens afgevraagd of luiers een houdbaarheidsdatum hebben? Veel ouders weten niet zeker of oude luiers nog effectief zijn en dus zoeken we uit of je jaren geleden gekochte luiers nog steeds kunt gebruiken.

Wasbare luier ecologisch wassen

Wegwerpluiers laten een grote ecologische voetafdruk achter. Daarom kiest men steeds vaker voor wasbare luiers! Lees hier alles over hoe je milieuvriendelijke luiers wast.


Facebook

MEER OVER LUIERS

Alle Pampers merken op een rij

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van nieuwe luiers?

Luiers verschonen in 10 stappen